.

 

Koukej

 

 

Hledání Google

 

Kouzlo skleněné baňky

Výstava elektronek a jiných krásných baněk



Výstavní galerie Černá věž v Drahanovicích na Hané uspořádala výstavu elektronek
s názvem Kouzlo skleněné baňky. Dveře galerie se otevřely 18. srpna, měly být zavřeny 30. září 2012, ale pro velký zájem byly uzavřeny až v polovině října.

sbírka

Čtyřboká hranolová 28 m vysoká věž gotického původu je chráněnou kulturní památkou a patří mezi největší památky v obci. V prostorách Černé věže se nachází stálá expozice Vlastivědného muzea Olomouc. Nejvyšší patro je uzpůsobeno jako malá galerie a slouží k příležitostným výstavám s nejrůznějšími náměty. Právě v tomto patře se uskutečnila i výstava elektronek.
Návštěvníci výstavy museli zdolat 68 schodů po točitém schodišti. Po tomto výkonu na ně čekala pěkná podívaná. V malé galerii jsou instalovány tři výstavní vitríny. Ve vitrínách si návštěvník mohl prohlédnout přes dvě stě různých elektronek a dalších skleněných baněk vakuové techniky. Některé elektronky, především velké - vysílací, byly zavěšeny na okolních trámech věže. Na stěnách visely dobové plakáty, na nich si každý mohl dočíst co elektronka vlastně je a jak funguje.

Pojďme si teď prohlédnout jednotlivé vitríny.
V první vitríně přímo proti schodišti byly k vidění na horní polici nejstarší elektronky výstavy - tzv. nožičkové elektronky. Na levé polovině police stály evropské nožičkové elektronky různých výrobců z celé Evropy - Philips, Telefunken, Triotron, Sator, Cossor, Marcony, Ultra a řada dalších. Nechyběl tu ani náš český výrobce Elektra, který vyráběl známé lampy Mars. Na druhé straně police vpravo dominovalo pár zástupců amerických nožičkových elektronek. Jmenujme alespoň jejich známé výrobce Arcturus, DeForest, RCA a třeba Cunningham. Mezi Evropou a Amerikou vévodily Loewe-lampy a anglická Catkin lampa. Prostřední police byla věnovaná vysílacím elektronkám. Převážná část těchto elektronek sloužila ve vojenských zařízeních z dob druhé světové války až po současnost. Návštěvníci mohli obdivovat rozličné tvary a velikosti baněk. Spodní police první vitríny představovala módní molo, kde se konala přehlídka vkusných oblečků a kabátků - krabiček, obalů elektronek.
Nad první vitrínou stála za povšimnutí veliká ruská trioda GM 100, která se používala v zesilovačích rozhlasu po drátě.

Podíváme se nalevo na druhou vitrínu.
V horní polici byly seřazeny lamelové elektronky, napravo od nich se hrdě tyčily tzv. poštovní nebo chcete-li speciální elektronky.

sbírka
Prostřední část představovala snímací elektronky, převaděče obrazu a obrazovky. K vidění byl i monoskop. Ve spodní části vitríny byla ukázka přístrojů osazených elektronkami. Vedle přístrojů ležely dobové ceníky a katalogy elektronek.
Nad vitrínou visela 1,5 kW trioda RD 1,5XA, která pomáhala vysoušet vlhké dřevo v dřevařských závodech.

Zbývá nám prohlídka poslední - třetí vitríny.
Na první polici se hrdě naparovaly pestrobarevné fotonky. Vedle nich zářily fotonásobiče české i zahraniční. V prostřední polici si mohl návštěvník výstavy prohlédnout různé typy rentgenek a rentgenové vakuové spínače - ventily. Nesměly zde chybět ani Geiger-Müllerovy trubice sloužící k měření nejen rentgenového záření. K elektronkám neodmyslitelně patří různé měřiče a zkoušeče elektronek. Právě tomuto tématu posloužila poslední spodní police. Hlavním zástupcem přístrojů na měření elektronek je náš český zkoušeč elektronek BM 215A. Vedle něj stál sovětský měřič IL-17. Měřicí přístroje doplňovala literatura o měření a nechyběly ani známé katalogy elektronek.
Nad vitrínou nebylo možno přehlédnout krásnou kilowattovou tetrodu RE 1000F.

Výstavu navštívilo 456 platících návštěvníků, což je na zdejší poměry rekord. Jednotlivé výstavy v Černé věži běžně navštěvuje kolem 250 lidí.
O výstavě se psalo v různých periodikách a místních novinách, ale i v technických časopisech např. Týden Prostějovska, 5+2 dny Prostějovsko, Amatérské rádio. Jednu takovou reportáž si můžete přečíst.
Z výstavy vznikla dvě zajímavá videa. První pochází z dílny Jiřího Pospíšila - JirposFilm a druhé video natočil kolega Václav Balek.
Celou výstavní atmosféru zachycují následující fotografie.

 

obr.01
Černá věž v Drahanovicích na Hané

 

obr.02
Výstavní galerie

 

obr.03

 

Klikněte na polici pro detailnější zobrazení. Vybraná police se otevře v novém okně.
obr.04 Nožičkové elektronky Vysílací elektronky Krabičky
První vitrína

 

obr.05 Lamelové elektronky Snímací elektronky Ukázka přístrojů
Druhá vitrína

 

obr.06 Fotonky Rentgenky Měřicí přístroje
Třetí vitrína

 

obr.07

 

obr.08

 

obr.09
Mapa stanic Word Radio Philips z roku 1938

 

obr.10

 

obr.11

 

obr.12
Vysílací trioda RD 1,5XA

 

obr.13

 

obr.14

 

obr.15
Ruská zesilovací trioda GM 100

 

obr.16
Část balicího papíru vyškovského Elektro-radiozávodu C. Křoumal

 

obr.17
Vysílací trioda RD 200B

 

obr.18
Reklamní plakát elektronek Ultra

 

obr.19
Vysílací tetroda RE 1000F

 

obr.20
Reklamní leták elektronek Mullard

 

obr.21
Vysílací trioda RD 2XG

 

obr.22

 

obr.23
První návštěvníci

 

obr.24

 

obr.25

 

Video z dílny JirposFilm

 

Video Václava Balka

 

plakat

 

obr.26
Na závěr moje maličkost

 

separátor

webdesing: Auja